Glasvezel in Anloo

    september 2015

fig_snelInternetDrentheEr zijn initiatieven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Anloo. Het initiatief in ons dorp staat niet op zichzelf; ook in Gasteren, Taarlo, Oudemolen en Anderen wordt er op dit moment geïnventariseerd wat de mogelijkheden zijn en hoeveel belangstelling er is. In Gasteren is de belangstelling groot en wordt een coöperatie opgericht samen met de dorpen Taarlo en Oudemolen. Anloo kan zich hierbij aansluiten bij voldoende belangstellenden.

Waarom doen we dit?

Het is niet meer vanzelfsprekend dat de huidige internetsnelheid meegroeit met onze toenemende vraag en de toenemende hoeveelheden data die geüpload en gedownload moeten gaan worden. In de grote steden en grotere dorpen wordt daarom volop glasvezel aangelegd om aan deze vraag te kunnen voldoen.

Kleine kernen zoals Anloo, Gasteren en Anderen en zeker onze buitengebieden zijn voor de grote aanbieders financieel-economisch niet interessant en komen als het aan hun ligt niet in aanmerking voor een aansluiting op glasvezel. Onrendabel nu is ook onrendabel in de toekomst omdat de aanlegkosten voor de netwerkaanbieders te hoog zijn. De grote aanbieders zoals beursgenoteerde bedrijven Ziggo en KPN willen snel rendement voor hun aandeelhouders. Wat dit betekent kan iedereen in ons buitengebied vertellen. Een slechte kwaliteit en vooral de beperkte capaciteit hebben soms grote consequenties voor de kwaliteit van  leven, wonen en werken.

De op te richten coöperatie kan straks met glasvezel (internet, telefoon en televisiepakketten) veel hogere snelheden aanbieden tegen een zeer concurrerende prijs, die waarschijnlijk lager is dan u nu betaalt bij Ziggo of KPN. Omdat onze wereld snel verandert en het gebruik van snel internet onontbeerlijk is geworden, wil een inmiddels opgericht werkgroep met u naar de mogelijkheden kijken om samen met Gasteren, Taarlo en Oudemolen een “eigen” glasvezelnet aan te leggen naar alle adressen in ons dorp.

Presentatie

De provincie Drenthe en de gemeente vinden deze ontwikkeling belangrijk en steunen daarom bewonersinitiatieven om hiertoe te komen. De kwartiermaker van de provincie, de heer Evert Blansjaar verzorgt binnenkort een presentatie over een mogelijk glasvezelnet. Er is volop gelegenheid om in gesprek te gaan over de voordelen van glasvezelaansluiting, de kosten en hoe u deel kunt nemen aan ons initiatief.

Komt u ook?
 Het initiatief heeft alleen kans van slagen als we samen de schouders er onder zetten. Daarom is het belangrijk dat u komt! U bent van harte welkom namens Dorpsbelangen en de werkgroep.

Belangstellenden graag aanmelden bij secretariaat Dorpsbelangen: dorpsbelangenanloo@gmail.com

Wilt u alvast meer weten, kijk dan op verbinddrenthe.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *