Belangstelling in Gasteren

Belangstelling voor glasvezel: 90% (update: 13 augustus 2015 )

In de maanden mei en juni zijn werkgroepleden van Glasvezel in Gasteren bij u aan de deur geweest om uw belangstelling voor ons glasvezelinitiatief te peilen.
Op de jaarvergadering van Dorpsbelangen waren vrijwel alle aanwezigen enthousiast over de kans om samen met een aantal buurdorpen een glasvezelnetwerk aan te leggen. De volgende stap was een peiling van de belangstelling onder inwoners van ons dorp. Met deze peiling weet de werkgroep of het zin heeft om met het glasvezelinitiatief door te gaan.
Ondertussen (woensdag 8 juli) hebben we iedereen bereikt. Het resultaat is zeer positief: 90% van de huishoudens in het dorp heeft aangegeven belangstelling te hebben voor een aansluiting. Hoe groot het aantal belangstellenden is voor een abonnement zal in een latere fase worden bepaald. Dit zal natuurlijk afhangen van wat de dienstenaanbieders kunnen bieden in hun abonnementen en tegen welke prijs.

In onderstaand plaatje kunt u de verdeling zien van de belangstelling over de verschillende straten in het dorp. (N.B. dit plaatje is bijgewerkt tot 8 juni en wordt binnenkort nog aangepast).

fig_Gasteren_regDoor ‘huis aan huis’ bezoeken konden werkgroepleden de bewoners bijpraten over het belang van glasvezel en over onze aanpak.
Op dit moment zijn de werkgroepleden bezig met het uitwerken van de vervolgstappen.
Dit is als eerste een subsidieaanvraag naar de provincie, samen met onze partners in de buurdorpen. Daarna volgt het opstellen van concrete plannen, de samenwerking met de buurdorpen omzetten in een coöperatie (volgens het model van de provincie Drenthe) en een verdere marktverkenning uitvoeren.
Er is ondertussen bijna dagelijks contact met de initiatiefnemers in onze nabuurdorpen die ongeveer in dezelfde fase zitten als Gasteren. We zullen onze krachten bundelen met die van Oudemolen, Taarlo en Zuidlaarderveen. Ook Anloo gaat meedoen, maar zal eerst in september een belangstellingspeiling in het dorp uitvoeren. Verder is er contact gezocht met de verenigingen Dorpsbelangen van een paar andere dorpen in ons gebied waar nog geen concrete glasvezelplannen bestaan. Door deze krachtenbundeling willen we  een kwalitatief hoogwaardig netwerk realiseren met voldoende keuzemogelijkheden en een concurrerende prijs ten opzichte van de huidige ‘drie in één pakketten’.
Overal in Drenthe nemen groepen bewoners en bedrijven het initiatief, omdat ze door grote commerciële partijen niet worden aangesloten op een goede glasvezelverbinding. Door de leidende rol van de provincie en de gelijksoortige aanpak in de Drentse dorpen en buitengebieden wordt de haalbaarheid van deze projecten sterk vergroot.