Net als in andere provincies wordt in Drenthe gekozen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk, met aansluiting van de glasvezel tot ‘in huis’ (Fiber to the Home, FttH).
Alternatieve mogelijkheden zijn: wachten op de beschikbaarheid van 5G (draadloos, via het mobiele telefoonnetwerk) of de aansluiting van de buitengebieden met draadloos internet (straalzenders naar ver afgelegen plaatsen), in combinatie met de bestaande kopernetwerken.

Een FttH-netwerk geeft bij uitstek de beste mogelijkheden voor de toekomst. Het grote voordeel van dit netwerk is dat de maximale snelheid altijd bereikt kan worden en niet afhankelijk is van drukte op het netwerk: geen filevorming. Dit in tegenstelling tot glasvezel tot aan de dorpsverdeelkastjes (wijkcentrales), zoals gebruikelijk bij bestaande grote providers.

 

 

 

Ook het nog aan te leggen 5G-netwerk heeft veel (capaciteits-)beperkingen wanneer dit toegepast wordt als standaard netwerk voor internet, digitale Tv en telefonie. Bovendien vraagt 5G om een dicht netwerk van kleine zenders (verbonden door glasvezel!) vanwege het beperkte zendbereik.

Op ons aan te leggen glasvezelnetwerk bieden verschillende providers hun diensten aan voor supersnel internet, digitale Tv en telefonie, tegen marktconforme prijzen. Er kan een keuze gemaakt worden uit 3 of 4 providers, met een gevarieerd aanbod. De verwachting is dat sommige providers zich hierbij presenteren als ‘prijsvechter’: hoge snelheid tegen lage prijzen, terwijl andere zich meer richten op kwaliteitsaanbod en sterke dienstverlening: veel Tv-zenders met speciale pakketten, interessante diensten en extra hulp bij de aansluiting.