Waarom niet G4/G5 draadloze netwerken i.p.v. glasvezel?

G3 en G4 netwerken kennen we vooral van mobiel internet-gebruik buitenshuis. Een prachtige ontwikkeling om snel een routekaart op je mobieltje of tablet te laden en natuurlijk ook voor allerlei ander internet gebruik buitenshuis. Bovendien worden deze netwerken elk jaar sneller. Nu is G4 beschikbaar, maar G5 is al aangekondigd voor over een paar jaar.
In sommige kleine dorpen in Groningen biedt KPN een ontvanger en router, met bijbehorend abonnement, om dit netwerk ook binnenshuis te gebruiken als alternatief voor een snel bedraad netwerk.

Is dit een volwaardig alternatief voor glasvezel? Nee, beslist niet.

– G4/G5 netwerken kunnen snel ‘vollopen’ bij grootschaliger gebruik en hebben daarmee nog grotere beperkingen dan de huidige coax-bekabeling. De snelheid gaat heel snel omlaag bij toenemend gebruik.
– De abonnements- en gebruikskosten zijn, in de huidige opzet aanmerkelijk hoger dan wat we gewend zijn bij een vast ‘alles-in-één’ abonnement.
– Ook dit netwerk voldoet niet aan de Europese normen voor een NGA (Next Generation Access)-netwerk.

Voor meer informatie over mobiele G4 netwerken, klik hier.

Zie ook het artikel in de Volkskrant d.d. 5oktober

En een interessante verhandeling over wat de toekomst heeft, 5G of glasvezel, is hier te vinden: 5G-mobiel-versus-Glasvezelnetwerk.

 

Was this answer helpful ? Yes / No